måndag, juni 29, 2009

Det där med bröllop

Det märks på nåt sätt att man har nåt en viss ålder. Det ramlar in bröllopsinviter i brevlådan och flera av ens vänner på Facebook har redan bytt efternamn... så hur funkar egentligen det där med bröllop i Japan.

Well, traditionellt så har man ju kört nåt shinto-stuk. Dricka lite sake och lyssna på en munk som läser lite på gammeljapanska. Numera så är det dock inne med "kyrkobröllop", notera kvotationstecknen. Kyrkobröllop betyder knappast en 500-år gammal kyrka på landet. Nej, här är det snarare ett fejk-kapell i ett hotell som gäller. Praktiskt då man kan ha efterföljande måltid på samma hotell. Notera igen. Jag skriver måltid, inte middag, eftersom ett bröllopsfirande i Japan kan vara över vid sisådär 2-3 tiden om man har otur. Det vanliga är dock att nån av gästerna har planerat in en så kallad, ni-ji-kai (二次会) vilket ungefär kan översättas med andra-fest. Ibland så har man även, san-ji-kai, tredje-fest osv...

Nåt mer man bör tänka på då?
Jo, att ha med sig stålar. Precis som i många andra länder i Asien så förväntas gästerna betala när de kommer. Jag har t.o.m. hört talas om fall där folk bjuder in "ett par hundra" gäster extra bara för att täcka kostnaderna. Hur mycket man ska betala beror lite på vem man är. Från ett par hundra spänn för en fattig student till ett antal tusen om du råkar vara brudens rika onkel. Det funkar dock inte att pynta hur som helst. Helt färska sedlar ska det vara vilket kräver en tur till banken där de har sådana sedlar i lager. Skrynkliga sedlar används bara vid begravningar så man får se till att ha rätt utrustning med sig.

Mingel a-la svensk modell vid måltiden är inte heller att tänka på. Man sitter oftast grupperade vid runda bord, kollegor vid ett, universitetskompisar vid ett annat etc etc.

Och nej, jag har inte varit på nåt ännu, men får jag bara en inbjudan så slänger jag gärna upp några yen för besväret...

1 kommentar:

Martin sa...

Kul!

Jag laddar inför ett fyra-dagarsbröllop i Chennai, Indien om en dryg månad.