fredag, januari 02, 2009

Gott Nytt år

Som jag har nämnt nån gång tidigare så är jul i Japan lite som Alla hjärtans dag. Man "går på date" och det är, iaf för den yngre kvinnliga delen av befolkningen, väldigt viktigt att ha nån att dela kvällen med. Nyår däremot är mer av en familjesammankomst, likt jul i Sverige. Man käkar typisk nyårsmat, t.ex. soba nudlar och mochi, en sorts risbollar med konsistens som en gammal skosula. Mochi är extremt segt och fullständigt smaklöst. Att dessutom ett par japaner trillar av pinn varje år då mochin fastnar i halsen på dem får det bara att framstå som mer märkligt att folk fortfarande envisas med att käka sk*ten.

Hur som helst. Efter sobaintaget (som i ärlighetens namn kompletterades med en QP för att ge de rätta mättnadskänslan innan kvällens bravader) så var det dags för ännu en japansk tradition. NHKs (Japans motsvarighet till SVT) nyårssändning med massor av framträdanden. När klockan så sakteliga tickade mot midnatt så stod en tripp ut i natten på programmet. Inte för att dricka bubbel och skjuta fyrverkerier. Nej, här är det till tempel man ska för att se till att man har har andarna på sin sida inför det nya året.

Själv tog jag mig till Zojo-ji, ett av Tokyos mest kända och populära tempel. Som synes på bilderna så var jag inte ensam...

Ett populärt nöje dagarna efter nyår är att titta på Tokyo-Hakone ekiden. Det är en långdistansstafett mellan olika unversitet som springer från Tokyo till Hakone för att följande dag springa tillbaka till Tokyo. Lite som att kolla på Vasaloppet, ett par timmars TV-underhållning med helikopterbilder över vackra landskap. Här är det dock berget Fuji istället för Dalarnas skogar som ligger som en kanvasduk under loppet. Den sista etappen upp till Hakone (förbannat brant!) var en stenhård kamp mellan Waseda och Toyo universiteten. Grym TV-underhållning!

Inga kommentarer: